Avocatul care l-a invins pe fostul ministru al Economiei intr-un proces cu un jurnalist: „Un singur cuvant poate hotari un proces!”

Avocatul sibian Madalina Scutelnicu este unul dintre putinii avocați specializati in asa-numitele „delicte de presa„. De-a lungul vremii, a aparat atat jurnalisti, cat si persoane care s-au simtit lezate in urma articolelor publicate de mass-media. Ultima „victima” a avocatului sibian este fostul Ministru al Economiei Ion Ariton.

Madalina Scutelnicu a castigat de curand procesul intentat jurnalistilor de la publicatia locala „Mesagerul de Sibiu” de catre Ion Ariton, fostul ministru al Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri. Acesta solicitase instantei sibiene obligarea ziaristilor la plata sumei de 100.000 de lei, reprezentand daune pentru grave prejudicii aduse onoarei si reputatiei sale prin publicarea unui articol, considerat defaimator. Cererea a fost respinsa, dupa un proces ce a durat sapte luni.

Madalina Scutelnicu spune ca a fost nevoie de studiu temeinic pentru pregatirea apararii, intrucat in astfel de litigii se confrunta doua drepturi garantate de Constitutie, intre care exista o extrem de stransa legatura.  Pe de o parte, dreptul la libera exprimare de care se bucura in aceasta situatie jurnalistii, iar de cealalta parte dreptul la propria imagine, onoare si demnitate, garantat oricarei persoane.

Astfel de litigii sunt extrem de provocatoare pentru mine, ca avocat. De asemenea, sunt si dificile, din prisma relatiei pe care trebuie sa o intretin cu clientii. De ce spun acest lucru? Pentru ca, pana la finalul unui astfel de proces, fiecare dintre parti traieste cu convingerea ca ea va castiga. Domeniul acesta, al litigiilor de presa, este putin diferit de celelalte, in care se intrezareste de la inceput cine a gresit. Aici, jurnalistii cred ca dreptatea e de partea lor, invocand dreptul la libera exprimare. Partea adversa este convinsa ca instanta ii va da dreptate, pentru ca reputatia ei e firesc sa fie aparata. De multe ori, diferenta dintre cele doua drepturi garantate de Constitutie si de Conventia pentru Apararea Drepturilor Omului este atat de fina, incat e posibil ca un sigur cuvant folosit de jurnalisti, sa fie hotarator pentru soarta intregului proces”, spune Madalina Scutelnicu.

Avocatul sibian sustine ca domeniul presei, in general, este extrem de vast si trebuie bine stapanit. „Doar pentru cititori, articolele de presa sunt la fel. Ca avocat, nu poti acorda o aparare calificata, daca nu cunosti diferentele clare dintre o stire, un reportaj, o ancheta sau un comentariu, nu stii in care dintre forme poate fi incadrat textul considerat incriminator si ce sanctiuni sunt posibile. De unul dintre aceste criterii de diferentiere a tinut seama si instanta, in cazul fostului ministru Ariton. Afirmatia ca, in timpul mandatului sau, acesta a facut un lobby impecabil la concernul rus Gazprom pentru economia unei firme private din Sibiu, parea extrem de dura.

Cu toate acestea, in final am reusit sa dovedim ca sustinerea nu a fost prezentata ca stire, ca informatie menita sa aduca la cunostinta cititorilor un eveniment. Era o judecata de valoare a jurnalistilor, o concluzie logica a acestora, ca atare s-au respectat toate dispozitiile cu privire la etica jurnalistica. Am constatat cu satisfactie in motivarea hotararii, ca fata de temeiul faptic ce a stat la baza articolului, instanta insasi a ajuns la aceeasi concluzie cu cea a jurnalistilor, ca nu e exclus ca fostul ministru sa fi urmarit indirect dezvoltarea economica a firmei sibiene”, a declarat avocatul.

Madalina Scutelnicu mai are un atu in astfel de litigii. Inainte de a fi avocat, a fost la randul ei om de radio, jurnalist de investigatii si corespondent pentru doua publicatii centrale. „Cred ca acesta este secretul care face diferenta  dintre mine si alti colegi, care cunosc doar teoria. Nu neg faptul ca, dupa ce presa a prezentat cazul Ariton versus Mesagerul, unii prieteni jurnalisti mi-au solicitat sa arunc o privire pe anchetele lor, inainte de a le da spre publicare. Este flatant acest lucru, pentru ca ei au avut nevoie de garantia mea ca articolele respecta toate normele etice”.

In prezent, avocatul sibian reprezinta interesele unui fost membru al conducerii Televiziunii Romane, care s-a simtit lezat dupa ce a fost defaimat in presa de catre o persoana din Consiliul de Administratie al TVR. „Este o cauza grea, insa apreciez ca sansele sunt de partea noastra. Niciodata nu am acceptat sa lucrez intr-un dosar, daca nu am avut convingerea ca pot castiga. Daca eu nu cred in ceea ce sustin, atunci cum pot sa determin instanta sa accepte varianta mea?”, a declarat avocatul.

Madalina Scutelnicu a intrat in atentia presei in urma cu cativa ani, dupa ce i-a aparat pe cei zece subofiteri ai Politiei Rutiere Sibiu care intrasera in conflict direct cu sefii IPJ Sibiu, dupa ce au avut curajul sa afirme public faptul ca li se impune un plan de amenzi in trafic.

www.avocatura.com, Ștefan Dobre, 03.10.2012

Citeste mai mult: https://www.avocatura.com/stire/5778/avocatul-care-l-a-invins-pe-fostul-ministru-al-economiei-intr-un-proces-cu-un-ju.html#ixzz5wwNKpq9X

Lasă un răspuns