Adolescenții vor părinți cool

Când copiii devin adolescenți, părinții încep să se frământe că nu află mai nimic, nu știu pe unde și cu cine umblă, nu mai au, practic, niciun control. Hm. Oare n-o fi ca-n grădină: ce semeni, aia culegi?

E aproape imposibil să ai o relație mișto cu copilul tău, devenit adolescent, dacă nu ai muncit la timp, ani de zile, pentru a sădi niște valori. O relație faină are, la bază, o rădăcină trainică. Ce unelte ți-au lipsit? Răbdarea, iubirea?

Dacă l-ai mințit, dacă nu ai făcut un obicei din a vă sfătui împreună, dacă niciodată nu ai ascultat sau nu ai găsit bune sfaturile lui, dacă nu i-ai arătat în fiecare moment că el contează, dacă nu a înțeles în mod definitiv că tu, tu, părinte, ești singurul om pe care se poate baza cu adevărat… așteaptă-te s-o taie de acasă repede. Păi, la asta l-ai făcut să viseze, să aibă 18 ani și să poată, în sfârșit, să facă ce vrea. Nu asta-i replica lor, nu cu asta defilează?

Ușa noastră a fost, permanent, deschisă pentru prietenii lui. Venirea unuia dintre ei, la noi în casă, a însemnat sărbătoare. Pur și simplu, răsfăț. Pregătiri pe toate planurile, ca pentru o aniversare. Ce să vă mai dau, ce să vă mai aduc, nu te las să pleci pe jos, te duc eu înapoi acasă cu mașina, și tot așa.

Zilele trecute, când Radu era în oraș cu gașca, îl sun să-l întreb cât mai stă. La capătul celălalt, gălăgie de nedescris:

– Taci, bă, că vorbesc la telefon! Alo! Tăceți, bă, că nu aud nimic!

Gașca, de colo, îl întreabă cu cine se conversează, iar al meu zice:

– Vorbesc cu mama.

Am crezut că scap telefonul din mână, auzind, la unison, 4-5 voci de băieți de 16 ani, spunând:

– Aaaaa, cu mama! Respeeect! Ne-a auzit mama? Respeeect!

Nu „Săru` mâna”, nu altceva, ci “Respect”. Mi s-a părut cel mai sincer și mai mișto salut primit vreodată.

Deunăzi, al meu m-a întrebat dacă sunt șmecherii rapide de cucerit o fată, că nu știu care din gașcă ar avea nevoie de sfaturi… și i-am zis ce să transmită mai departe…

Copiii simt că sunt iubiți.

Adolescenții simt, imediat, că părinții lui X sunt mai cool decât ai lor.

Chiar așa, ce ne împiedică pe noi să fim ăia cool?

 

 

Lasă un răspuns