Memories

Părinte, vezi un pic mai departe de drumurile uzuale pe care le faci pentru el. Du copilul, adu copilul. Urcă-l, coboară-l. Îmbracă-l, hrănește-l. Cumpără-i, asigură-i. Ok. E bine. E bine așa. Dar o fi destul?

Întreabă-te, cât se poate de des:

– Ce vrei să fii pentru el? Umbră difuză, de care să se sperie, sau un chip drag, pe care să ți-l poată desena într-o zi, din memorie, până la ultimul rid?

– Cum va suna vocea ta, în amintirile lui? Care îți va fi tonul? Ce cuvinte îi va rosti, atunci, glasul tău?

– Cum vrei să-i rămână întipărite, pe pielea lui de adult, palmele tale? Blânde și calde, așa-i?

– Cu ce sentiment față de tine îi croiești calea spre propria viață?

Dincolo de toate drumurile pe care, zilnic, le faci pentru el, tu răspunzi, de fapt, și la toate întrebările astea. Fiecare acțiune a ta, în raport direct cu copilul, e ceea ce lui îi va rămâne, cu adevărat, în memorie.

Într-o zi, cineva îl va întreba cum a fost copilăria lui. E inevitabilă discuția asta.

– Ce te-ar bucura să auzi că povestește despre tine?

Rețetele pentru părinți cu pantofi albaștri sunt atât de ușor de găsit. Ele există în fiecare dintre noi.

Dă deopare drumurile zilnice pe care le faci pentru el (du copilul, adu copilul, îmbracă-l, hrănește-l, cumpără-i, asigură-i) și vezi ce îți mai rămâne.

Abia acel „ce rămâne” după toate astea, e adevărata relație pe care o ai cu copilul tău. Așa o va povesti cuiva, într-o zi.

 

Un comentariu la „Memories”

  1. Asa este!Dupa ce mi-au plecat baietii de acasa(liceu, facultati, apoi in Londra)….mustrarile de constiinta ma macina zilnic…ca n-am facut mai mult pentru ei, ca nu am petrecut mai mult timp impreuna, ca nu i-am imbratisat mai des, ca nu le-am spus fiecaruia in parte cat de mult ii iubesc ( cu toate ca ei stiu asta), ca nu am putut, ca nu mi-a anuns timpul, ca nu, ca….deci, dand deoparte ce spuneai tu ,Madalina, simt ca mi se strecoara timpul printre degete,imbatranesc iar pe copii si nepoti ii mangai pe telefon…

    Răspunde

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: