Cameră specială pentru audierea minorilor în procesele civile, la Sibiu

„Din dragoste și respect pentru copii”, magistrații Judecătoriei și ai Tribunalului Sibiu s-au alăturat proiectului și au transformat total camera de consiliu într-o reală Cameră specială pentru audierea minorilor în cauzele civile.

Astăzi, când am intrat în Camera specială de la Sibiu, am lăcrimat de emoție. Pentru că profesez aici și știu că, ani la rând, nu a existat o cameră de consiliu. Apoi, a fost alocat un spațiu în incinta instanței, cu această destinație, însă era cel din ultima fotografie. Atmosferă rece, seacă, neprimitoare, deloc potrivită ascultării unui copil.

Dar… oamenii magici fac magii. Nu-i așa?

Cred că, prin simplă comparație, fotografiile vorbesc de la sine…

A fost nevoie de un Ok din partea președintelul instanței, atât. De un – Da, este absolută nevoie ca minorii să fie ascultați într-un mediu prietenos, vesel, cald, primitor. Cum, altfel, să comunici cu un copil, dacă nu intri puțin în lumea lui?

Pasul următor a fost mobilizarea. S-a alocat un anume buget pentru reamenajarea încăperii de la etajul 6 al Tribunalului Sibiu, s-a făcut chetă printre judecători și s-au adunat banii necesari. Așadar, nu s-a apelat la sponsori, ci este exclusiv efortul instanței.

Astăzi, când am aflat că o doamnă judecător a mers personal la cumpărături pentru a le face copiilor o Camera specială cât mai potrivită, am realizat că vremurile nu mai sunt aceleași. Din fericire! Din fericire, tot mai mulți magistrați înțeleg cât de important este ca un proces de divorț (să îi spunem așa, generic) să nu creeze traume suplimentare unui copil.

Noi nu putem schimba relațiile dintre oameni, ei decid dacă vin în fața instanței.

Însă ce putem face noi, ca sistem judiciar, este să avem grijă de fiecare copil care ajunge aici, fără vina sau voia lui. Iar dacă… un copil poate ieși din biroul judecătorului… senin, relaxat, ținând în mână o bombonică pe care și-a ales-o din bolul colorat din Camera specială, înseamnă că am făcut tot ce a depins de noi.

Felicitări domnului judecător Liviu Anchidin, președintele Tribunalului Sibiu, doamnei judecător Codruța Mitrofan, președintele Judecătoriei Sibiu și doamnei judecător Roxana Maria Muntean.

 

Lasă un răspuns