Camere speciale pentru ascultarea minorilor la Tribunalul Cluj și Judecătoria Cluj-Napoca

De cum pășește în Cameră, copilul schițează un zâmbet timid. Imediat, își plimbă privirea de-a lungul încăperii, de parcă ar face, în gând, inventarul tuturor lucrurilor pe care le descoperă: cărți de colorat, jucării, acuarele, mobilier potrivit vârstei lui…

– Uite, aici am desenat niște copăcei. Îți plac?, întreabă judecătorul, arătând spre peretele cel mai vesel din Cameră.

– Seamănă mai mult cu niște păpădii, zice copilul.

Amândoi încep să râdă. De atât a fost nevoie pentru ca întâlnirea lor să nu fie apăsătoare, iar dialogul să se închege repede și să curgă cât de firesc e posibil în conjunctura dată.

Din dragoste și respect pentru copii, încă două instanțe s-au alăturat proiectului amenajării Camerelor speciale pentru audierea minorilor implicați în procedurile judiciare.

Tribunalul Cluj și Judecătoria Cluj-Napoca au, de câteva zile, astfel de încăperi potrivite discuțiilor dintre judecători și copiii ce ajung în fața lor.

Luând exemplul altor instanțe din țară, Tribunalul Cluj a alocat buget pentru mobilarea Camerei speciale proprii, dar și pentru cea din sediul Judecătoriei Cluj-Napoca.

Apoi, a fost contactat un designer de interior care a întocmit proiectul și a găsit cea mai potrivită soluție pentru ca aspectul încăperilor să fie adaptat vârstei minorilor.

Rând pe rând, judecătorii au umplut camerele cu jucării, cărți de povești, tablouașe desenate chiar de copiii lor.

Președintele Tribunalului Cluj dorește să extindă proiectul Camerelor speciale la nivelul instanțelor din întreg județul, ceea ce este extraordinar.

Judecătoria Turda are, deja, pregătite materialele și urmează să amenajeze Camera în câteva săptămâni.

Acum câțiva ani, sub ochii mei, pe holul Judecătoriei, un magistrat l-a întrebat pe copilul pe care urma să-l asculte în procesul de divorț al părinților lui, cu cine vrea să rămână: cu mama sau cu tata.

O astfel de scenă nu trebuie să mai existe vreodată. Un copil nu se ascultă pe holul instanței, unui copil nu i se poate pune o întrebare de o asemenea încărcătură emoțională.

Iar noi, toți cei care am înțeles aceste lucruri, ne-am implicat în proiectul Camerelor speciale pentru ascultarea minorilor în procedurile judiciare. Dacă la început părea ceva de neînchipuit, iată că din ce în ce mai multe instanțe din țară se alătură acestei inițiative.

Felicitări dnei judecător Emese Luca, președintele Tribunalului Cluj

Mulțumiri domnului judecător Mihai Ștefan Ghica

Lasă un răspuns