În iulie 2016, exact acum 5 ani, o doamnă judecător a avut un mod de abordare rar întâlnit (grijuliu, empatic, răbdător) într-un dosar ce privea soarta unui băiețel. Maniera absolut specială în care magistratul #CameliaFolea a interacționat cu R. (8 ani) a fost relatată de avocatul mamei copilului, Mădălina Scutelnicu, într-o postare pe Facebook.
Textul „Doamna cu pantofi albaștri” s-a viralizat imediat, ajungând să fie citit, după ultimele estimări, de peste 6 milioane de oameni.
Pentru atitudinea avută în sala de judecată în iulie 2016, doamna judecător Camelia Folea a fost felicitată, în mod oficial, de Consiliul Superior al Magistraturii, iar maniera în care a interacționat cu copilul R. a devenit ghid de bune practici pentru cei ce înfăptuiesc justiția.
Pentru impactul creat în lumea juridică de relatarea „Doamna cu pantofi albaștri”, autoarei av. Mădălina Scutelnicu i-a fost acordat primul titlu de „Cavaler al avocaturii”, de către site-ul juridic de referință www.avocatura.com.
Din acel moment, tot mai multe instanțe din România au ajuns la concluzia că minorii care sunt nevoiți să vină în fața judecătorilor, în cauzele civile, au dreptul să fie ascultați într-un mediu potrivit vârstei lor, într-o cameră primitoare, veselă, în care să se simtă confortabil.
O întâmplare din sala de judecată petrecută, iată, acum 5 ani, a ajuns să genereze schimbarea atât de necesară și de benefică în interacțiunea magistrat-copil.