Acum 4 ani, am simțit că trebuie schimbat ceva în modalitatea de audiere a minorilor în cauzele civile.
După ce am văzut, cu ochii mei, cum un magistrat a întrebat copilul soților veniți să divorțeze cu cine vrea să rămână (cu mama sau cu tata?), așa, fără nicio introducere, ci brutal și direct, pe holul Judecătoriei…. Apoi, am avut bucuria și împlinirea sufletească să o descopăr, tot întâmplător, pe „Doamna judecător cu pantofi albaștri” (https://www.facebook.com/madascut/posts/1135387659816856), am simțit că este nevoie de un alt mod de abordare a copiilor care calcă, fără voia lor, pragurile instanțelor. Trebuiau schimbate mediul și modul de dialog.
Și… am început să visez. Mi-am imaginat cum ar trebui să arate camerele în care sunt audiați minorii în cauzele civile și am scris pe Facebook despre asta: „Da, și în JUSTIȚIE se lucrează cu COPII! Ce frumos ar fi să existe o cameră, acolo, cu o papușă voioasă, cu un ursuleț de pluș numai bun de drăgălit, cu o carte de colorat și niște creioane nerăbdatoare să simtă mânuța copilului sătul de scandaluri… Cam așa cum vedem, de altfel, în cabinetele medicale de pediatrie, în clasele grădinițelor… nu-i evident că acolo n-au fost desenați pereții întâmplător, cu Zâne și pitici? Hm! Ce frumos ar fi!” (https://www.facebook.com/madascut/posts/1138669589488663).
Astăzi, după 4 ani, spun: Ce frumos ESTE!
Anul 2020 a reușit să aducă această schimbare majoră, iar în România există, iată, Camere speciale în care judecătorii îi audiază pe minori. Încăperile sunt primitoare și vesele, au jucării, cărți de colorat, tablouri hazlii, covorașe-șotron… exact așa cum îmi imaginasem.
În anul acesta, „Din dragoste și respect pentru copii”, am mers mii de kilometri, de la o instanță la alta, pentru a vă arăta toți magistrații care au înțeles cât de necesare sunt Camerele speciale.
De altfel, acesta este și mesajul care stă scris pe ușa încăperii nr. 9 din sediul Tribunalului Arad – „Din dragoste și respect pentru copii”.
Nu, nici acum nu există buget alocat de către minister.
Însă, magistrații Tribunalului Arad, Tribunalului Neamț, Judecătoriei Piatra Neamț, Judecătoriei Fălticeni, Judecătoriei Bicaz au găsit ca soluții fie sponsori pentru amenajarea Camerelor speciale, fie aducerea jucăriilor de către personalul instanței. Pentru că s-a înțeles necesitatea.
De la ultima mea vizită la o astfel de Cameră specială, am primit cu bucurie vestea că s-au amenajat încăperi la fel de vesele precum în fotografii și la Tribunalul Hunedoara și Judecătoria Sibiu. Voi reveni cu poze și de acolo, pentru că eu cred în puterea exemplului.
În acest an, cu prilejul acestui proiect, am întâlnit oameni minunați, am schimbat idei fantastice, am legat prietenii.
Mulțumirile mele tuturor celor care au făcută posibilă magia.
Mulțumesc, în numele copiilor!
La mulți ani!